„JAJKA SĄ ZDROWE” – szkolne obchody Światowego Dnia Żywności 2018

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   


Gastronomia

Zapraszamy na stronę klas gastronomicznych

Czytaj więcej

Fotografia

Zapraszamy na stronę fototechników

Czytaj więcej

Handel

Zapraszamy na stronę handlowców, ekonomistów i sprzedawców

Czytaj więcej

Logistyka

Zapraszamy na stronę logistyków

Czytaj więcej
    

Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 16-18 października. W tym roku „bohaterami” były jaja. Wybraliśmy taki temat, aby obalić panujący jeszcze do niedawna pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i należy ograniczać ich spożycie, szczególnie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz by przekonać wszystkich, zgodnie ze stanowiskiem dietetyków, że jaja są nie tylko zdrowe, ale że nie ma drugiego takiego produktu, który zawierał by wszystkie niezbędne do życia substancje. Jaja, według dietetyków to produkt wręcz idealny, gdyż rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. To również bomba witaminowa i mineralna. Najcenniejszy składnik jaj to oczywiście białko o najlepszym składzie aminokwasowym. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu, a zdaniem kardiologów, dzięki zawartości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów. W ostatnich latach zaliczone też zostały do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej (m.in. dzięki luteinie zawartej w żółtku jaja mającej korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku).Udowodniono, że regularne spożywanie jaj może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych. Świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnych właściwości jaj jedzmy jaja, nawet codziennie. Dzięki obchodom Światowego Dnia Żywności udało się zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi jaj oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do włączenia ich do swojej diety. Plakaty przygotowane przez uczniów zawierały ciekawostki dotyczące wartości odżywczej nie tylko jaj kurzych, ale też strusich, przepiórczych, perliczych, kaczych, gęsich, czy kur zielononóżek. Przez trzy dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły, gdzie królowały jaja wyżej wymienionych ptaków w towarzystwie skarbów, którymi obdarowała nas natura – złotych kłosów zbóż, kolorowych warzyw i owoców oraz aromatycznych ziół i orzechów. Uczniowie mieli niecodzienną okazję obejrzeć, dotknąć oraz porównać ze sobą różne jaja – ich rozmiar, barwę, kształt… Podczas długich przerw mogliśmy rozkoszować się przekąskami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły jaja - kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z pastami jajecznymi o przeróżnych smakach, sałatki z jajek z różnymi dodatkami, przepyszne ciasta oraz desery. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia. Dziękuję przede wszystkim uczniom, bez których nie byłoby tego święta za ich ogromne zaangażowanie, również ich rodzicom, a nawet babciom i dziadkom. Pani Elżbiecie Kałużny, pod kierunkiem której uczniowie przygotowywali potrawy w pracowni gastronomicznej, Pani Jolancie Schewior oraz Katarzynie Kopel za wsparcie przy dekoracji stoiska. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole w minionych dniach było wyjątkowo kolorowo, smacznie oraz zdrowo. Iwona Wrożyna

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved