foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOść WOJSKOWA)
Technik logistyk - KLASA SPORTOWA
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Kucharz
Klasa wielozawodowa
(sprzedawca, cukiernik, piekarz, wedliniarz i inne)

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach



Gastronomia

Zapraszamy na stronę klas gastronomicznych

Czytaj więcej

Fotografia

Zapraszamy na stronę fototechników

Czytaj więcej

Handel

Zapraszamy na stronę handlowców, ekonomistów i sprzedawców

Czytaj więcej

Logistyka

Zapraszamy na stronę logistyków

Czytaj więcej

W kwietniu po raz drugi uczniowie technikum w Rydułtowach wyjechali na zagraniczne praktyki zawodowe do Rimini. Dwutygodniowa praktyka we Włoszech przebiegała pod znakiem nowych doświadczeń. Fototechnicy i gastronomowie poznawali techniki pracy w swoich zawodach, doskonaląc umiejętności językowe oraz odkrywając kulturę i tradycje Włoch.

Od początku pobytu wiele się wydarzyło. Uczennice technikum, Agata, Julia i Maria, pracowały w studiu fotograficznym specjalizującym się w wykonywaniu zdjęć do dokumentów urzędowych i w realizacji indywidualnych zamówień klientów, np. zdjęć okolicznościowych i portretowych, używając programów graficznych. Kasia rozwijała natomiast swoje umiejętności zawodowe współtworząc kampanie reklamowe znanych włoskich marek modowych i kosmetycznych, zaś Ania i Kinga w miejscowości Igea Marina poznawały tajniki fotografii produktowej pod okiem profesora jednej ze szkół artystycznych. Miejscem pracy dwójki innych fototechniczek było nie tylko studio fotograficzne, ale także tor wyścigowy Misano World Circuit w Misano Adriatico pod Rimini. Typ fotografii sportowej, którą wykonywały Weronika i Patrycja wymagał od nich szczególnej dokładności kadrowania, refleksu i spostrzegawczości.

Rydułtowscy gastronomowie praktykowali w lokalnych restauracjach, bistrach, tawernach i pizzeriach. Tajniki kuchni śródziemnomorskiej zgłębiali Justyna, Marta, Natalia i Dawid, przygotowując mule, krewetki, kraby, małże i ryby. Dla większości z nich było to nowe i ciekawe doświadczenie. Jak zrobić tradycyjny włoski makaron wiedzą już Natalia i Dennis. Stażyści poznali składniki nadające charakterystyczny i niepowtarzalny smak włoskim daniom oraz sposób ich przyrządzania. W nadmorskich kurortach dużą popularnością cieszą się także dania serwowane w restauracjach sieciowych, oferujących szybkie i sycące przekąski. W "America Graffiti" pracowali Laura i Jakub.

Wyjazd odbył się dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Europejski start w zawodową przyszłość” w ramach programu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Udział w projekcie umożliwił uczestnikom przełamanie barier językowych i kulturowych, uczył pracy w międzynarodowym zespole i samodzielnego funkcjonowania poza granicami kraju.
Przeżycia i rezultaty pracy uczniów rydułtowskiego technikum ilustrują zdjęcia.

13. Przygotowanie kalmara 11. My i owoce morza 12. Tak przyrządzamy kraby 4. Agata na praktyce 18. Przerwa na espresso
3. Agata i Patrycja w studiu 15. Przysmak amrykańskiej kuchni 9. Na torze w Misano Adriatico 24. Na dziedzińcu biblioteki w Rimini  
19. Po pracy na plaży 17. Praktyka Justyny 5. Z wizytą monitorującą u pracodawcy 23. Po pracy na plaży 16. Jak zrobić włoski makaron
6. Marysia w zakładzie fotograficznym 1. Rimini przed siedzibą organizacji przyjmyjacej 7. Kasia w pracy nad kampanią reklamową 2. Julia przy pracy 10. Międzynarodowy zespół Justyny
22. San Marino w naszym obiektywie 14. Mule 8. Ania i Kinga podczas obróki zdjęć 20. San Marino w naszym obiektywie 21. San Marino w naszym obiektywie

nauczyciele ZSP nr 2 w Rydułtowach

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved