29 października br. kilkunastoosobowa grupa młodzieży gościła w krakowskiej Uczelni Patronackiej naszej szkoły – na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego. 

 


Tym razem na warsztaty naukowe składał się wykład z dziedziny mikrobiologii żywności oraz pokaz analizy wybranych produktów spożywczych w pracowni analizy żywności.
Wykład był poszerzeniem wiadomości na temat szkodliwego działania drobnoustrojów na żywność oraz ich działania pozytywnego, wykorzystywanego w przemyśle spożywczym do produkcji wielu artykułów – np. mlecznych napojów fermentowanych, serów podpuszczkowych twardych i miękkich – pleśniowych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, napojów alkoholowych, kwasu cytrynowego, antybiotyków.

W pracowni badane były: zawartość białka w mące pszennej, zawartość białka, tłuszczu i wody w mleku, zawartość wapnia w zwykłej wodzie z kranu. Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę pomiarową sprzężoną z komputerami, dzięki czemu oznaczanie parametrów odbywa się szybko i bardzo dokładnie.
Na koniec odbyliśmy krótką rozmowę z panią Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresą Fortuną i podziękowaliśmy za umożliwienie odbycia zajęć na uczelni.
Miłym uzupełnieniem wycieczki był spacer po Starym Mieście i Rynku Krakowa.
Opiekunami wycieczki były panie Sławomira Szuman i Iwona Wrożyna, które na co dzień uczą w szkole przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Sławomira Szuman 
fot. pani Iwona Wrożyna