I Piknik Militarny i II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów

Nadrzędna kategoria: Logistyka

I PIKNIK MILITARNY i  II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów, odbędą  się 31.05.2016 r. na terenie szkolnego kompleksu boisk sportowych „Orlik 2012” ZSP 2 w Rydułtowach.

 

PROGRAM II Mistrzostw Gastronomicznych oraz I Pikniku Militarnego w Rydułtowach:

31 maja 2016 r. w godzinach 9.00 -16.00

9.00 – uroczyste rozpoczęcie II Mistrzostw Gastronomicznych oraz  I Pikniku Militarnego w Rydułtowach

9.00 – 12.00 – przygotowanie grochówki wojskowej przez uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy w ramach eliminacji kulinarnych (live cooking)

12.00 -12.20 – ocena dań przez jury , 12.30 – degustacja grochówki wojskowej przez uczestników I PIKNIKU MILITARNEGO

9.00 – 16.00 :

1) plenerowe  wystawy:
- sprzętu wojskowego,
- plakatów propagandowych,
- replik broni,

2) pokazy i stanowiska rekonstrukcyjne:
- pokaz musztry wojskowej kadetów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2  w Rydułtowach pod dowództwem ppor. Michała Marcola,
- pokaz kadetów ZSP2 w Rydułtowach z zakresu podstaw działań taktycznych w logistyce,
- pokaz samoobrony w wykonaniu kadetów ZSP2 w Rydułtowach,
- stanowisko rekonstrukcyjne oddziałów legionistów uzbrojonych w karabiny typu MAUSER oraz MOSIN wraz ze szpitalem polowym z okresu powstań śląskich i pierwszej wojny światowej,
- stanowisko zmechanizowanej piechoty WEHRMACHTU z motocyklem i karabinami maszynowymi typu MG34, MG42,
- stanowisko piechoty polskiej z okresu kampanii wrześniowej 1939 roku,
- stanowisko WOPR,
- stanowisko informacyjne Wojskowej Komendy Uzupełnień w Rybniku.

3) strzelnica ASG ( 15m/4m )

4) ogłoszenie wyników konkursu fotograficznego dla gimnazjalistów „Z historią w tle”