Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Nabór elektroniczny:     opis szkoły     oferta
 

Technikum
Nabór elektroniczny:     opis szkoły     oferta
 
Szkoła Policealna

Dziękujemy ...

 Dziękujemy przedsiębiorcom,
którzy wspierają naszą szkołę.
 Zapraszamy na strony tych firm.
Home
ZSP nr 2 w Rydułtowach - strona główna
Zapraszamy

Zakończył się nabór elektroniczny.

W nowym roku szkolnym w klasach pierwszych rozpocznie naukę prawie 100 uczniów.

Jest jeszcze kilka wolnych miejsc w niektórych oddziałach. Jeżeli macie znajomych, którzy chcieliby uczyć się w naszej szkole - zaproście ich do nas.

 

W technikum:

- 5 miejsc w zawodzie FOTOTECHNIK

- 4 miejsca w zawodzie TECHNIK HANDLOWIEC

 

W zasadniczej szkole zawodowej:

- 4 miejsca w zawodzie kucharz

- 5 miejsc w klasie wielozawodowej.

 
Podręczniki

Informujemy, że na naszej stronie w zakładce  Dokumenty  zostały zamieszczone wykazy podręczników  obowiązujących w roku szkolnym 2014/2015.

 
Praktyka nad morzem
   

Wyjazd na miesięczną praktykę do Dźwirzyna nad morzem okazał się strzałem w dziesiątkę.

Wszyscy stwierdziliśmy, że to był miesiąc, który "odmienił nasze życie". :)

Jechało nas czworo, więc podzieliliśmy się na dwie grupy: Martyna podróżowała z Marcinem, a Justyna z Agatą.

 

Pracowaliśmy codziennie od 7 do 15 i trochę ciężko się nam wstawało.

 W pracy zmienialiśmy się tak, aby każda grupa przez dwa tygodnie obsługiwała gości w sali oraz dwa tygodnie pracowała w kuchni.

 

Ekipa w pracy była bardzo miła, szybko zaprzyjaźniliśmy się i zżyli ze wszystkimi. Po pracy jeździliśmy na rowerach, odpoczywaliśmy na plaży, wychodziliśmy do miasta, grywaliśmy w piłkę oraz korzystaliśmy z sauny, która znajdowała się w ośrodku. Weekendy mieliśmy wolne, więc mogliśmy wybrać się na wycieczkę do Kołobrzegu czy robić inne ciekawe rzeczy. 

Na terenie ośrodka odbywały się co tydzień ogniska z muzyką na żywo, tak więc było bardzo wesoło czasem i śmiesznie.

Jesteśmy zadowoleni z wyjazdu mimo bardzo pracowitych dni, które się zdarzały. Jesteśmy pewni, że kiedyś do Dźwirzyna wrócimy. Tęsknimy za morzem i nowymi znajomymi.

Justyna, Martyna, Agata i rodzynek Marcin. :)

 
Galerie fototechników

Zbliża się koniec roku szkolnego. Nadchodzi czas podsumowań.

Zobaczcie galerie naszych fototechników. Oceńcie jak wiele się nauczyli.

 

        
Amanda   Kasia   Klaudia   Michalina
       
Natalia   Nikola   Robert   Monika
     
Martyna   Hania   Natalia B.   Patrycja
           
Wiktoria        Arek    
 
Uwaga uczniowie klas trzecich gimnazjów

Informujemy, że w przypadku zgłoszenia większej liczby kandydatów na poszczególne kierunki kształcenia będzie istniała możliwość zwiększenia liczby miejsc we wszystkich proponowanych przez nas klasach.

 
Praktyka w Gościńcu Zodiac
   Gościniec Zodiac przyjmie na praktykę uczniów klas pierwszych.

Restauracja oferuje:

-GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA po ukończeniu szkoły,

- szkolenie w nowoczesnej kuchni z dużym zapleczem gastronomicznym,

- możliwość odbycia dodatkowych kursów zakończonych uzyskaniem ogólnopolskiego certyfikatu.

Wymagania:

- punktualność

- wysoka kultura osobista,

-chęci do pracy


Strona internetowa Gościńca Zodiac

 
Targi Edukacyjne

  

Pod koniec maja na terenie wodzisławskiego MOSiR-u odbyły się kolejne Powiatowe Targi Edukacyjne, których organizatorem, już po raz dwunasty, była Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna w Wodzisławiu Śląskim. Impreza ta skierowana była głównie do uczniów trzecich klas gimnazjów, którzy właśnie w tych dniach podejmują decyzję o wyborze szkoły ponadgimnazjalnej.

Nasza drużyna ofertę edukacyjną ZSP 2 zaprezentowała w sposób wyjątkowo różnorodny i kolorowy, a przy tym praktyczny. Szkołę na Targach reprezentowali: Krzysztof Firut, Mateusz Kubiak, Karol Krakowczyk, uczniowie klasy I Technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych, wyznawcy zasady – przez żołądek do serca…

 

Ich starszy kolega „po fachu” – Marek Grzelec z klasy III Technikum żywienia wzbudził ogromne zainteresowanie zwiedzających oraz mediów swoim fantazyjnymi i finezyjnymi carvingowymi dekoracjami z owoców i warzyw.

Fototechnicy: Patrycja Błaszak, Nikola Zieleźny, Magda Janosz, Bartek Talik i Robert Gebauer stanowili zespół obsługi fotobudki, w której każdy, kto miał na to ochotę mógł liczyć na wykonanie fotografii na poważnie lub z przymrużeniem oka.

Techniki marketingowe z elementami reklamy, dzięki obecności na Targach, mieli okazję przećwiczyć przyszła ekonomistka Marzena Woźniczka i handlowiec Patryk Podżorski . Wszystkim wymienionym uczniom zaangażowanym w organizację stoiska ZSP 2 na Targach Edukacyjnych serdecznie dziękujemy.

J.K.

 
Polsko Niemiecka Wymiana Młodzieży
   

"Za krótko" - to najczęściej powtarzane dwa słowa ostatniego dnia wizyty w Niemczech.

11 naszych uczniów odwiedziło Berufskolleg w miejscowości Borken w Nadrenii Północnej - Westfalii.

 

Byli też w Münster i Oberhausen.

 

 

Mieszkali w domach bardzo gościnnych rodzin, które dbały o to by nie brakowało im niczego. Czas mieli wypełniony od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora. 

Przez 4 dni pobytu nasi uczowie doskonalili również swoje umiejętności językowe.

 

Wyjazd został zorganizowany wspólnie z nauczycielami i uczniami Gimnazjum nr 1 w Rydułtowach, którzy w tym samym czasie odwiedzili szkołę w Reken.

 

Jak było? Znakomita atmosfera, miłe wspomnienia i łzy wzruszenia przy rozstaniu.

Jednak nasza znajomość się nie kończy. We wrześniu grupę uczniów z Niemiec gościć będziemy w Rydułtowach, a w kolejnych latach już stale będziemy odwiedzać Borken.

 

  Luisa i Kamila Ala i Hanna Sergina i Sonia
 Dominika i Juliane  Philipp i Aneta  Natalia i Annika  Jonas i Laura
Friedrich i Roksana Karol i Lars Lukas i Krzysztof Nikola i Nora
 
Konkurs kulinarny „Wiosenne wariacje”

14 maja w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Wiosenne wariacje”. Udział wzięły w nim dwuosobowe zespoły uczniów klas technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej, uczących się w zawodzie kucharz.

Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach: kulinarnej oraz kelnerskiej.

Konkurencja kelnerska polegała na wykonaniu dekoracji stołu w wiosennej aranżacji dla 4 osób w czasie 120 minut.

W części kulinarnej konkursu zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 120 minut dwu wiosennych potraw, w tym jednej „na słodko”.

W kategorii kulinarnej zwyciężył zespół: Angelika Paulus, Krzysztof Firut z klasy I technikum żywienia wykonując „roladki z piersi kurczaka ze świeżymi pomidorkami i bazylią w towarzystwie młodych ziemniaczków i dipu z suszonych pomidorów”, na deser uczniowie podali „płonący mus truskawkowo-morelowy”.

Kategorię dekoracji stołów wygrały Klaudia Jencz i Barbara Adamczyk, uczennice klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęły ich koleżanki z klasy – Magdalena Szymura i Daria Ulbrych, a III – adeptki sztuki kelnerskiej, zespół z klasy I – Natalia Krzysztoszek i Roksana Chłodek.

Nad przebiegiem konkursu czuwało jury, którego gościem specjalnym był menadżer restauracji Gościniec Zodiac w Rzuchowie, profesjonalny kelner-barman, członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, pan Piotr Borecki.

IMG 2312 IMG 2321

IMG 2099 IMG 2383

 
Warsztaty dla gimnazjalistów

Od kilku tygodni gościmy w naszej szkole uczniów klas trzecich okolicznych gimnazjów.

Organizujemy dla nich warsztaty gastronomiczne, fotograficzne i ekonomiczno-handlowe.

Zobaczci jak się uczą, a jednocześnie świetnie bawią. 

 

   
Gimnazjum w Jejkowicach   Gimnazjum nr 2 w Rydułtowach
 
Przygotowania do egzaminu zawodowego

Zapraszamy tegorocznych absolwentów na zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego w zawodzie technik handlowiec i technik ekonomista.

TECHNIK HANDLOWIEC

data

godzina

nauczyciel prowadzący

20 maja

10.40-13.05

Anna Gościniak

29 maja

11.30-13.05

Renata Sładek

3 czerwca

11.30-13.05

Renata Sładek

10 czerwca

10.40-13.05

Anna Gościniak

17 czerwca

10.40-13.05

Anna Gościniak


TECHNIK EKONOMISTA

data

godzina

nauczyciel prowadzący

22 maja

9.00-11.25

Małgorzata Staniczek

22 maja

11.30-13.05

Renata Sładek

10 czerwca

9.00-11.25

Małgorzata Staniczek

10 czerwca

11.30-13.05

Renata Sładek

17 czerwca

9.00-11.25

Małgorzata Staniczek

 
Terminy egzaminu potwierdzajacego kwalifikacje zawodowe w sesji letniej 2014

 

Uwaga absolwenci klas IV TA, IV TB oraz III ZSZ,
technikum i szkoły policealnej 

 

  1. Etap pisemny - 23 czerwca 2014 r. (poniedziałek) godz. 12.00 dla absolwentów wszystkich typów ponadgimnazjalnych szkół zawodowych ( 120 MINUT ).

Egzamin pisemny odbędzie się na sali gimnastycznej.


UWAGA ! CZĘŚĆ ORGANIZACYJNA EGZAMINU ROZPOCZNIE SIĘ O GODZINIE 11.30

  1. Etap praktyczny - od 24 do 25 czerwca 2014 r. dla absolwentów techników i szkół policealnych

24 CZERWCA O GODZINIE 9.00 – TECHNIK EKONOMISTA  - sala 27 ( 240 MINUT).

24 CZERWCA O GODZINIE 9.00 – TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH - sala 21 ( 180 MINUT)

25 CZERWCA O GODZINIE 9.00 – TECHNIK HANDLOWIEC - sala 26 ( 240 MINUT)

25 CZERWCA O GODZINIE 9.00 – TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO, TECHNIK MASAŻYSTA - sala 22 (240 MINUT).


UWAGA ! CZĘŚĆ ORGANIZACYJNA EGZAMINU ROZPOCZNIE SIĘ O GODZINIE 8.30

 

Wykaz materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w etapie praktycznym egzaminu w sesji letniej 2014:

TECHNIK HANDLOWIEC: kalkulator, ołówek, gumka, linijka.

TECHNIK EKONOMISTA: kalkulator, ołówek, gumka, linijka.
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH: kalkulator, ołówek, gumka, linijka, ekierka, temperówka.

TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO : kalkulator, ołówek, gumka, linijka.

 

Na egzamin pisemny oraz praktyczny należy przynieść również dowód tożsamości oraz długopis z czarnym wkładem.

 

 

 

  

Nasza szkoła, jako jedna z 20 w województwie śląskim, uczestniczy w projekcie współfinansowanym przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pt.  „Mój wybór, mój zawód, moja kariera”.

 

Już niedługo za ponad 20 tys. złotych otrzymamy dodatkowe wyposażenie naszych nowych pracowni: fotograficznej i gastronomicznej.

 

  

W ramach programu w tym roku szkolnym zaproponowano uczniom następujące zajęcia:

Klasa pierwsza

Zawód: fototechnik, technik żywienia i usług gastronomicznych

Zajęcia wyrównawcze:
- techniki uczenia się

- język polski

- matematyka

Klasa trzecia

Zawód: technik organizacji usług gastronomicznych

Kurs podnoszący kwalifikacje zawodowe:

- barman-barista

Klasa czwarta

Zawód: technik organizacji usług gastronomicznych

Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego


Formularze rekrutacyjne są dostępne u pani Małgorzaty Staniczek. Poniżej zamieszczono regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie.

 
Sztuka barmańska
W dniach 14 – 17. kwietnia br. ośmiu uczniów wraz z nauczycielami wyjechało do Silherovic w Czechach na kolejne warsztaty w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ”.
Tym razem były one poświęcone sztuce sporządzania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Warsztaty prowadził Pan Radim Janousek znany czeski barman. 


Uczniowie zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, szkłem barowym oraz syropami i stosowanymi alkoholami. Ponadto poznali zasady doboru różnych alkoholi, syropów i napojów bezalkoholowych oraz sposoby dekorowania drinków. W ostatni dzień szkolenia uczniowie musieli wykazać się zdobytą wiedzą czyli omówić technikę wykonania i sporządzić zaprojektowany przez siebie drink, który został oceniony przez zespół uczniów i prowadzącego warsztaty pana Radima Janouska. Młodzież wyjechała z nowymi pomysłami i chęcią do dalszej nauki .

 
Młodzieżowy Festiwal Muzyczny 2014
    

W dniach 2-3 kwietnia 2014 w Czerwionce-Leszczynach odbyły się przesłuchania w ramach Młodzieżowego Festiwalu Muzycznego zorganizowanego pod patronatem Starosty Rybnickiego, pana Damiana Mrowca.
W przesłuchaniach wzięło udział ponad 200 wykonawców. Były to zespoły wokalne, instrumentalne oraz soliści.
 
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy I Ta, Angelika Paulus, która zaśpiewała dwie piosenki: „Siłacz” Marcina Rozynka oraz „Szczęśliwego Nowego Jorku” zespołu Ira.

 

 

Występ bardzo spodobał się komisji konkursowej i Angelika znalazła się w gronie 19 wykonawców, którzy zaprezentowali się na Koncercie Laureatów Młodzieżowego Festiwalu Muzycznego 2014.
Finałowy występ odbył się 6 maja w Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach, a Angelika znalazła się w gronie wyróżnionych wykonawców, którzy otrzymali nagrodę specjalną tego festiwalu.

 

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 
Wycieczka przedmiotowa do hipermarketu Kaufland
   

W ramach realizacji programu nauczania przedmiotów zawodowych w dniu 9 maja uczniowie klasy ITa o specjalności technik handlowiec odwiedzili market Kaufland w Wodzisławiu Śl. Pani Dyrektor Katarzyna Szewczyk bardzo serdecznie nas przyjęła, oprowadzając nas po sali sprzedażowej i magazynie oraz omawiając zasady organizacji pracy w sklepie.

A oto niektóre opinie uczniów o wycieczce:

Moim zdaniem ta wycieczka była bardzo ciekawa. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy, które na pewno przydadzą nam się w przyszłości.

Kasia

Wycieczka była interesująca. Dowiedzieliśmy się jak funkcjonują „od wewnątrz” sklepy tupu hipermarket.

Angelika

Mieliśmy możliwość zobaczenia miejsc, do których nigdy wcześniej nie mieliśmy wstępu.

Karolina

Dowiedzieliśmy się dużo o magazynach i asortymencie towarowym.

Krzysiek

 

 
Metamorfozy maturzystów

 

Przeczytajcie o sesji fotograficznej jaka odbyła się w naszej szkole.

Zobaczcie piękne zdjęcia.

 

Zapraszamy.

 

 

 
Slezske kulinarni umeni

  

    

 W dniach 4-5.03.2014 uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wyjechali do Silherovic w Czechach na warsztaty kulinarne poświęcone tematyce „ Kuchni zimnej ” w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ” prowadzone przez Pana Martina Slezaka z Pragi .

 

W szkoleniu wzięła udział młodzież z Polski i Czech.

Przez dwa dni uczniowie mogli obserwować technikę wykonania potraw podawanych jako zakąski. 


Sporządzane one były z różnorodnych surowców: ryb, owoców morza, mięsa, drobiu, królika, ciasta kruchego, francuskiego, warzyw i owoców. 
Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali sałatki, sushi, marynaty rybne, terriny, dresingi, musy, desery i wiele innych potraw.
W drugi dzień zorganizowano prezentację wszystkich wyrobów.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 17
© 2011 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

TA STRONA UŻYWA COOKIES

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki